Masaža

februar 2, 2024 10:40 AM

Veleprodaja Lipovac - GG Gradiška - Masaža

Masaža je mnogo je više od samog dodira. Masaža datira još iz doba Starog Rima i grčke kulture sa tendencijom sve jače osviještenosti ljudi za njenu ulogu u ljudskom zdravlju . Danas, u cilju zdravog načina življenja, tretmani masažom su sve traženiji. 

Tempo života kojim živimo, količine stresa koje postaju dio neizbježne svakodnevice, doza napetosti koju više ni ne registrujemo dovode do napetosti u mišićima i konstantnih promjena na tjelesnom zdravlju. Stoga, preventivno možemo djelovati relaksirajućim tretmanima masaže.

Učestalost provođenja tretmana masažom ublažava mišićnu napetost i omogućava kontinuiran rad kardiovaskularnog Sistema, relaksira nervni system i stimuliše rad unutrašnjih organa.

Masaža oslobađa negativnu energiju, ublažava umor i pruža normalan dotok kiseonika i hranjivih materija do svake  ćelije ljudskog tijela. Masaža takođe stimuliše rad unutrašnjih organa, pa tako i rad probavnog trakta, djeluje na psihu i nesanicu! 

Tretmanima se smanjuje bol I to najčešće bol u vratnom dijelu, leđima i glavi koja se često osjeti kroz niz drugih senzacija, uzrokujući  velike smetnje, a mnoge od nas dovodi u zabludu da se radi o mnogo težim problemima. 

Masaža se koristi i kao dio fizikalne terapije i u sklopu rehabilitacijskog procesa. Medicinska fizioterapeutska masaža može biti parcijalna u trajanju od 20-30 minuta  ili masaža cijelog tijela u trajanju od 45-60 minuta. 

Masažom, tom prirodnom jedinstvenom tehnikom, dovodimo tijelo u prirodnu ravnotežu!

Masaža se može podijeliti na savremenu i tradicionalnu istočnjačku, kojoj pripada i refleksno-segmentna masaža uključujući i akupresuru. 

Fiziološki učinci masaže mogu biti mehanički (povećanje elastičnosti i turgora kože, širenje krvnih žila, povećanje kontraktilnosti mišića, istezanje skraćenih mekih tkiva i odstranjivanje oljuštenih epitelnih stanica), refleksni (opća relaksacija) te kombinirani (lokalna hiperemija, izmjena tvari, ubrzavanje protoka limfe i krvi, analgetsko i sedativno djelovanje).
Masaža se može izvoditi ručno ili pomoću određenih aparata, koji se mogu nadopunjavati i koristiti naizmjenično. Masažom se može tretirati cijelo tijelo ili pojedini dijelovi tijela (parcijalna masaža). Trajanje tretmana ovisi o području koje se tretira, željenim terapeutskim ciljevima i toleranciji osobe koja se masira.

Vrste masaža ovisne su o djelovanju na pojedina tkiva i o tehnici izvođenja, a najčešće se navode:

• Sportska masaža
Osnovno joj je djelovanje na mišićne skupine radi postizanja boljeg mišićnog tonusa, poboljšanja krvotoka, poboljšanja mobilnosti zglobova te stimulacije živčanog sustava, praćene osjećajem topline. Učinak je sportske masaže duboka relaksacija. Uz tu se masažu obično povezuje pojam bolne masaže, što ona u pravilu i jest, osim u slučaju posebne prilagodbe stanju osobe koja se masira.

• Švedska (klasična) masaža
Učinak te masaže postiže se kombinacijama raznih tehnika masiranja (lagani dodir, trljanje, gnječenje, lupkanje i tresenje). Radi se pritisak mišića na dublje mišiće i kosti te se trlja u smjeru povratka krvi u srce. Glavna joj je svrha opuštanje mišića.

• Aromaterapijska masaža
To je masaža tijela uz uporabu eteričnih ulja, koja bi trebala izazvati osjećaj ugode i opuštanja. Najbolje učinke postiže kod tretiranja stresa i umora. 

• Shiatsu masaža
Riječ je o tradicionalnoj japanskoj masaži kojom se stimuliraju određene energetske točke te se postiže poboljšanje cirkulacije i uspostavlja ravnoteža. 

• Manualna limfna drenaža
Tom se masažom poboljšava protok limfe. Može se provoditi ručnom masažom ili uz pomoć posebnih aparata. Ručna limfna drenaža slična je masaži uz blagi pritisak. Vrlo je učinkovita metoda kojom poboljšavamo mikrocirkulaciju, stimuliramo metabolizam i limfni sustav te ubrzavamo izlučivanje otpadnih tvari. 

• Akupunkturna masaža
Temelji se na kineskoj tradiciji i filozofiji o tokovima energije u tijelu. Pri tome se 
masiraju pojedine točke na tijelu, kako bi se poboljšao „protok energije“. Pokazala se 
djelotvornom kod određenih alergijskih bolesti. 

Danas je masaža dio svakodnevice te je neupitno njeno višestruko pozitivno djelovanje na organizam, kao i učinkovitost u borbi protiv stresa. Međutim, još uvijek postoje predrasude prema masaži kao privilegiju sportaša i „više klase“. Popularizacija masaže i veća dostupnost širim slojevima društva uzrokom je i sve većeg broja nestručnih osoba koje nude usluge masaže. Zbog toga je potrebno obratiti pozornost na uvjete pod kojima se masaža obavlja.

Kada NE masirati
• duboka venska tromboza, tromboflebitis (upala vena),
• povišena tjelesna temperatura,
• akutna infekcija,
• krvarenje,
• svježe, otvorene rane,
• teško srčano ili maligno oboljenje. 

Kada masirati
• upalne mišićne bolesti,
• upalne bolesti mekih tkiva,
• maligna bolest, 
• osjetljiva, atrofična ili presađena koža,
• trudnoća (posavjetovati se s liječnikom!),
• kalcifikacija mekih tkiva.

Kakvu god masažu izabrali, bilo da ste masirate u udobnosti vlastitog doma ili u salonima za masažu, bitno je izabrati kvalitetnu kremu ili gel za masažu.

Masažni gelovi pomažu stvoriti i održati umirujuću toplinu mišića koja nastaje trenjem tijekom masaže. Za razliku od ulja i krema za masažu, gel za masažu ne ostavlja mrlje te se ne zadržava pretjerano na klijentu i masažnim plahtama. 

Gel za masažu se koristi tako što se utrljava duboko u kožu i tkivo, zbog čega je bitno koristiti prirodne opcije. Takođe, gel za masažu nakon tretmana nije potrebno ispirati ili brisati sa tijela jer će se upiti u kožu. 

Masažni gel za zagrijavanje idealan je izbor za sve osobe koje pate od raznih vrsta bolova ukočenosti u mišićima i zglobovima (naročito leđima, vratu i nogama). 

Masažni gel za hlađenje najbolje je koristiti ako patite od težih upala mišića, naročito nakon bavljenja težim sportskim aktivnostima. Najbolji je izbor kod opuštajućih relaksacijskih masaža koje pomažu opustiti bolne, umorne i ukočene mišiće i zglobove.

0 komentara

w

KORPA

Vi ste KM300.00 daleko od besplatne isporuke

Korpa je prazna.

Ukupno
KM0.00
Dostava
Besplatno!
Ukupno sa dostavom
KM0.00
APPLY
0